
Imperial Tartuf
Uvijek savršenog stupnja zrelosti i arome
Tartufi su oduvijek predstavljali vrhunac velikog i ekskluzivnog užitka. Njihova jedinstvena, intenzivna aroma gotovo svakom jelu trenutno daje prepoznatljiv karakter.
Posebnost je u tome što je i mala količina tartufa dovoljna da i najjednostavnije jelo pretvori u vrhunsku gozbu koja će odmah oduševiti sve goste.
Bijeli Zimski Tartufi
Tuber magnatum pico toliko je važan da je pijemontska prijestolnica tartufa Alba posvetila vlastiti sajam bijelom zimskom tartufu, "Fiera Internationale del Tartufo Bianco d'Alba". Ova kraljevska sorta tartufa uspijeva uglavnom između rujna i siječnja, osobito u svojoj rodnoj regiji Piemontu.
Rijetka plemenita gljiva javlja se samo u divljini i još se nije uspješno uzgajala. Stoga kod gurmana postiže cijene i do 5000 eura po kilogramu, što ga čini jednom od najskupljih namirnica na svijetu.
Périgord-Tartufi
Tartufi iz Périgorda, znanstveno poznati kao Tuber melanosporum, nisu ekskluzivni za plemenite gljive iz istoimene regije u Francuskoj. Pojam se odnosi i na slične tartufe iz Italije ili Španjolske.
Međutim, Francuzi svojim crnim tartufima iz Périgorda i Provanse pripisuju samo najvišu kvalitetu i najistančaniju aromu. Berba ovih tartufa traje tijekom cijele zime do ožujka.
Jesenski Tartufi
Jesenski tartuf, latinski Tuber uncinatum, poznat je i kao burgundski tartuf i rasprostranjen je po cijeloj srednjoj Europi, a glavno mu je stanište u francuskoj regiji Burgundiji.
Za razliku od skupljih sorti tartufa, Tuber uncinatum odlikuje se svojom robusnošću i potrebno mu je kratko razdoblje mraza zimi da bi se razvila plodna tijela. Ova jedinstvena karakteristika čini ga izuzetnom i otpornom vrstom tartufa koja je nadaleko priznata u gastronomskom i kulinarskom svijetu.
Ljetni Tartufi
Ljetni tartufi poznati su po svojoj svestranosti i pristupačnosti. Mogu se izdašno koristiti u brojnim receptima i dati im poseban štih. U toploj sezoni predstavljaju posebnu poslasticu za gurmane.Tuber aestivum, kako ga latinski nazivaju, jedna je od najčešćih vrsta tartufa na svijetu.
Ljetni tartufi, također poznati kao "scorzone" u Pijemontu, mogu se pronaći u velikim dijelovima Europe između lipnja i studenog - od Provanse do Italije, Španjolske, Turske, Albanije, Mađarske i povremeno južne Njemačke, pa čak i Engleske.

Imperial Tartufi - Svježe ubrano
Plemenite biljke vrhunske kvalitete za prave gurmane
Tartufi su oduvijek predstavljali vrhunac velikog i ekskluzivnog užitka. Njihova jedinstvena, intenzivna aroma gotovo svakom jelu trenutno daje prepoznatljiv karakter.
Jamčimo da su naši tartufi ubrani s najvećom pažnjom i svježinom te da sigurno upakirani stižu na vaš stol. Svaki tartuf karakterizira savršenstvo mirisa, izgleda, čvrstoće i arome, uz visoku specifičnu težinu, što je karakteristično za svaki visokokvalitetni tartuf. Dostupnost varira ovisno o sezoni, s različitim sortama koje možete izabrati.
Alba tartuf, najrjeđa, a time i najskuplja vrsta tartufa na svijetu, dozrijeva u Pijemontu od početka rujna do siječnja. Sezona plemenitih crnih Périgord tartufa počinje početkom prosinca i završava sredinom ožujka, dok se ljetni tartuf može naći na mnogim mjestima u Europi između lipnja i studenog. Vrijedno je napomenuti da je burgundski tartuf ista vrsta tartufa, ali ima drugačiji stupanj zrelosti, sezonu berbe i intenzitet okusa.
Zahvaljujući svom intenzivnom, kiselkasto-zemljanom mirisu, gurmanski tartufi svakom jelu daju jedinstven okus. Inače, bijeli tartuf se ni u kojem slučaju ne smije kuhati jer im okus ispari zagrijavanjem - umjesto toga se brišu po gotovom jelu. Crni se tartuf, pak, najčešće dodaje tijekom pripreme mesa, ribe ili variva jer njegov okus ostaje očuvan i na visokim temperaturama.

Imperial Tartufi - Najbolji izbor
Dovoljno je samo nekoliko tartufa da bi se jelo pretvorilo u gozbu!
Lov na tartufe provodi se upravo uz pomoć posebno obučenih pasa tartufara, budući da plodovi gljive tartufa ostaju skriveni pod zemljom. Nekoć poznata tartufarska svinja, čiji je istančan njuh bio poznat, već je neko vrijeme izvan upotrebe. Posebno mlade životinje, za razliku od pasa, previše cijene okus plodova tartufa i sklone su uništavanju osjetljivih gljivičnih vlakana prilikom kopanja tla, što utječe na mogućnost razmnožavanja.
“Lagotto Romagnolo” uzgaja se posebno za lov na tartufe. Pas locira zanimljiva mjesta, a uzgajivači tartufa skupljaju plodove pazeći da dragocjene gljive prilikom iskapanja ne ostanu nimalo ili samo minimalne ogrebotine.
Uspješan uzgoj tartufa zahtijeva izvrstan nos psa, opsežno poznavanje prirode i predanu strast uzgajivača. Zbog niskih uroda po hektaru i specifičnog vremena berbe, tartufi su rijetka poslastica.
U našem asortimanu uvijek predstavljamo pažljivo odabran asortiman najboljih tartufa sezone, od ljetnog tartufa (Tuber Aestivum) preko jesenskog tartufa (Burgundski tartuf) do izvrsnih zimskih tartufa, uključujući Alba tartuf (Tuber Magnatum) i Périgord tartuf (Tuber melanosporum). Njihova jedinstvena aroma traje samo nekoliko dana nakon berbe, stoga ih nudimo samo svježe ubrane.
Kupite sad
Imperial Caviar Genießerboxen